Τα οφέλη της ανακουφιστικής φροντίδας

Η Ανακουφιστική Φροντίδα περιλαμβάνει μια σειρά υπηρεσιών που παρέχονται από επαγγελματίες  που όλοι έχουν εξίσου σημαντικούς ρόλους να διαδραματίσουν. Γιατροί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσικοθεραπευτές, φαρμακοποιοί, παραϊατρικό προσωπικό και εθελοντές συνεργάζονται συστηματικά  για την υποστήριξη του ασθενούς και της οικογένειάς του. Πιο αναλυτικά, όμως, η ανακουφιστική φροντίδα:

  1. βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών (ενηλίκων και παιδιών) και των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες.
  2. Προλαμβάνει και ανακουφίζει τον πόνο μέσω της έγκαιρης αναγνώρισης, σωστής αξιολόγησης και θεραπείας του πόνου και άλλων προβλημάτων, σωματικών, ψυχοκοινωνικών ή πνευματικών.
  3. Περιλαμβάνει τη φροντίδα ζητημάτων πέρα από τα σωματικά συμπτώματα
  4. Χρησιμοποιεί μια ομαδική προσέγγιση για την υποστήριξη των ασθενών και των περιθαλπόντων τους. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση πρακτικών αναγκών και την παροχή συμβουλών πένθους.
  5. Προσφέρει ένα σύστημα υποστήριξης για να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν όσο το δυνατόν πιο ενεργά μέχρι το θάνατο (WHO, 2020).
  6. Δίνει ιδιαίτερη προσοχή στις ιδιαίτερες ανάγκες και προτιμήσεις των ατόμων.
  7. Μειώνει την ψυχική και σωματική δυσφορία, μπορεί επίσης να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν περισσότερο. Η παρατεταμένη επιβίωση πιστεύεται ότι οφείλεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην κατάλληλη χορήγηση θεραπειών για τη νόσο και στην έγκαιρη παραπομπή για εντατική διαχείριση και σταθεροποίηση των συμπτωμάτων (Ειδική μονάδα, 2019).

copyright © all rights reserved