Το έργο μας

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Ελλάς) συστάθηκε στις 29/10/1995 ως σωματείο μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Σκοποί της είναι η έγκαιρη διάγνωση, η θεραπεία, η υποστήριξη της  έρευνας, η ταχεία εισαγωγή στη χώρα μας νέων θεραπευτικών μεθόδων, η στήριξη της οικογένειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των περιθαλπόντων τους με απώτερο στόχο την  όσο το δυνατόν μικρότερη περιθωριοποίηση και την έγκαιρη παροχή βοήθειας.

Η Alzheimer Ελλάς, από το 2007 και το 2009 αντίστοιχα, λειτουργεί δύο Μονάδες Αντιμετώπισης Προβλημάτων Νόσου Alzheimer στη Θεσσαλονίκη (Μονάδα «Αγία Ελένη», Πέτρου Συνδίκα 13 και Μονάδα «Άγιος Ιωάννης», Λεωφ. Κων/νου Καραμανλή 164), οι οποίες απευθύνονται σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer ή κάποια άλλη μορφή άνοιας, τους περιθάλποντες και τις οικογένειές τους.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 λειτουργεί οικοτροφείο για πάσχοντες από άνοια τελικού σταδίου στο Νομό Θεσσαλονίκης.

Το Οικοτροφείο διαμορφώθηκε και λειτουργεί στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η άδεια ίδρυσης αφορά τη δωρεάν φιλοξενία είκοσι πέντε (25) ασθενών, ατόμων που πάσχουν από άνοια τελικού σταδίου, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαγνωστικές κλίμακες [στάδιο 7 στην κλίμακα Global Deterioration Scale(GDS) και στάδιο 7 στην κλίμακα Clinical Dementia Rating (CDR)] και τις εκάστοτε επικαιροποιήσεις αυτών, καθώς και τυχόν συναφή νεότερα διαγνωστικά εργαλεία. 

Τα άτομα που φιλοξενούνται παρουσιάζουν κάποια από την εξής συμπτωματολογία: μη ικανότητα λεκτικής επικοινωνίας, ανάγκη βοήθειας για τη σίτιση και την τήρηση προσωπικής υγιεινής, συχνές πτώσεις-έλλειψη ισορροπίας- καθήλωση σε αναπηρικό  αμαξίδιο/κρεβάτι, ακράτεια ούρων, σύγχυση, αϋπνίες κ.α.

 Το κόστος της ανάπτυξης και λειτουργίας της Μονάδας θα καλυφθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, ως τις 31/12/2023.  Μετά τη λήξη της ανωτέρω περιόδου χρηματοδότησης οι δαπάνες θα καλύπτονται κατ’ έτος από τις πιστώσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας. Το οίκημα που στεγάζει το οικοτροφείο βρίσκεται σε ένα διώροφο κτίριο στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Πυλαίας, στην οδό Νικολάου Πλαστήρα 65, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη σε μία έκταση 2.000 τετραγωνικών μέτρων. Τα δωμάτια των ασθενών (9 δίκλινα και 7 μονόκλινα) τηρούν όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη φιλοξενία ασθενών με άνοια τελικού σταδίου. Το προσωπικό απαρτίζεται από  ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή, διοικητικούς υπαλλήλους κ.α. Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Νευρολόγος-Ψυχίατρος κα Μάγδα Τσολάκη.

copyright © all rights reserved